Velilerimiz için Rehberlik

Velilerimiz için Rehberlik

Çocukların hepsi, yeterliliklerini fark etmek ve var olanın üzerine çıkarabilmek için, kendi yaşamlarına ait özgürlük, güç ve kontrole ihtiyaç duyarlar.

Yeni doğan döneminden başlayarak çizilen sınırlar, çocuğa ihtiyaç duyduğu özgürlük, güç ve kontrol imkânını sağlar. Sınırların genel hatlarını ebeveyn belirlemekle birlikte, çocuğun kişilik özellikleri; sınırların şekillendirilmesinde önemli bir etkendir.

19.04.2024 30

19-04-2024ÇOCUKLARA KURAL VE SINIR KOYMAÇocukların hepsi, yeterliliklerini fark etmek ve var olanın üzerine çıkarabilmek için, kendi yaşamlarına ait özgürlük, güç ve kontrole ihtiyaç duyarlar.

Yeni doğan döneminden başlayarak çizilen sınırlar, çocuğa ihtiyaç duyduğu özgürlük, güç ve kontrol imkânını sağlar. Sınırların genel hatlarını ebeveyn belirlemekle birlikte, çocuğun kişilik özellikleri; sınırların şekillendirilmesinde önemli bir etkendir.

 Belirlenen sınırlar, esnek ama gevşek olmayan; belirli    ama       tartışılamaz        olmayan; tutarlı ama gerektiğinde değişebilir; zorlayacak ama incitmeyecek ve örselemeyecek şekilde olmalıdır.

 Peki, Çocuğa Sınır Koymanın Faydaları Nelerdir?

1.Sınırlar çocuğa güvende olduğunu hissettirir!

2.Sınırlar çocuğun sosyal becerilerini ve uyumunu artırır!

3.Sınırlar çocuğun sorumluluk duygusunu geliştirir!

4.Sınırlar aile ilişkilerini iyileştirir!

ANNE BABALAR İÇİN SINIR KOYMA ÖNERİLERİ

  • İyi örnek olun. Eğer çocuğunuzun problem çözmek için şiddete başvurmasını istemiyorsanız siz de şiddete başvurmayınız.
  • Aile kuralları oluşturulurken çocuk da katılırsa onları daha dikkatle uygulayacaktır. 
  • Sınırları çizin; ama çok sayıda kural koymayınız.
  • Bir kural koymadan önce kendinize şunları sorun: Bu gerekli mi?/ Bu kural çocuğun sağlığını ve güvenliğini sağlıyor mu? /Başkalarının haklarını ve mallarını gözetiyor mu?
  • Kurallar basit ve anlaşılır olmalıdır.

 

    Unutmayın, her çocuk farklıdır. Onların kendilerini kontrol etme becerilerini geliştirmelerine izin verin.

    Çocuğunuzun, sizi ve başkalarını rahatsız eden davranışları olursa hemen söyleyin. Problemleri biriktirmeyin.

    Ailenin diğer bireyleriyle de disiplin kuralları konusunda hemfikir olun.

    Çocuklarınızın iyi davranışlarını, başarılarını övün, takdir edin.

    Çocuğunuzla güç savaşına girmekten kaçının.

    Bağımsızlık duygusunu ve sorumluluk almasını destekleyin.

    Onları ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin. Uygun davranmadıklarında çocuğunuzu değil, sadece o davranışı sevmediğinizi açıkça belirtin ki sevginizden şüphe duymasın.

  • Sofraya gelmesi için 5 kez O’na seslenmek yerine, birlikte yemek yemeyi neden önemsediğinizi belirtip 2. hatırlatma sonrası hala gelmiyorsa sofrayı kaldırmak daha net bir mesaj olacaktır.
  • Kaybettiği ya da zarar verdiği bir eşyasının yenisi hemen yerine gelen çocuğun, bir arkadaşının eşyasına zarar verdiğinde aldığı tepkiye şaşırması çok doğaldır.
  • Sınırların çok katı, tartışılamaz ve değiştirilemez olduğu ailelerde de sıkıntı yaşanır. Sürekli “şu saatte yatacaksın, şuraya gidemezsin, bunu yapamazsın” yönergelerini duymaya alışan çocuk iki türlü davranış sergiler ya her şeye boyun eğer ya da isyankâr olur. Bunun yerine gerekçelerini açıklayarak yapabileceklerini   ve yapamayacaklarını dile getirmek, yeri geldiğinde de esneklik yaratmak uygun olacaktır.
  • Çocukların uygun yaşam becerileri  geliştirebilmeleri ve sorumluluk sahibi  olabilmeleri  için;  açık,  dengeli,  tutarlı  ve  net  kurallara ihtiyaçları vardır.
  • Dengeli sınırlar, sınama ihtiyaçlarını azaltır, isyankârlığı engeller ve sorumluluk duygusu Kazanımına yardımcı olur…

meb_iys_dosyalar/26/14/751726/dosyalar/2024_04/19160046_liseegitimicerigiveli.pdf

meb_iys_dosyalar/26/14/751726/dosyalar/2024_04/19160046_liseegitimicerigiveli2.pdf

Kaynak: Burdur RAM, Tepebaşı RAM