Ortaokul mezunu, lise ara sınıf terk, örgün lise eğitiminde okumakta olanlar, düz lise veya diğer liselerden mezun olanlar Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi´ne kayıt yaptırabilirler.
SORU 2: AÇIK ÖĞRETİM İMAM HATİP LİSESİ´NE KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
Lise mezunları lise diplomalarının aslı veya noter onaylı fotokopileriyle başvurularını yaparlar. Ortaokul mezunu ve lise ara sınıf öğrencilerinden herhangi bir belge istenilmemektedir. Ancak bilgileri sistemde görünmeyenlerden durumlarını gösteren öğrenim durum belgesi ve not dökümü istenilmektedir.
Yüzyüze eğitim için okula gelerek almanız gereken 5 ders vardır: Kur´an-ı Kerim, Arapça, Tefsir, Hadis ve Hitabet... Diğer dersleri, sınavını merkezi sistemle bakanlığın yaptığı sınavlara girerek vereceksiniz.
Açık Öğretimde sınıf sistemi yoktur; kredili sistemdir. Şöyle ki her dersin bir rakam değeri vardır. Örneğin Arapça-1 dersi 4, Kur´an-1 5 kredidir.... Bu şekilde aldığınız dersleri başardıkça bu değerleri toplayarak alan derslerinden 90 olmak kaydıyla toplamda 212 kredi değerini topladığınızda ve hiç ortak dersiniz kalmadığında mezun olacaksınız. (Yoğunlaştırılmış programa dahil olanlar hariç) (YOĞUNLAŞTIRILMIŞ-HIZLANDIRILMIŞ PROGRAM NE DEMEK? CEVABI AŞAĞIDAKİ SORULARDA)
Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi, ortaokul mezunları için 8 yüzyüze dönem (4 yıl), lise mezunları ve kayıt tarihinde 18 yaşından gün almış olanlar için 4 yüzyüze dönem (2 yıl)den önce bitirilemez.
Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi´nde yüzyüze eğitimde 4 saatte 1 saat gelmeme hakkınız vardır. Şöyle izah edelim: Kur´an-ı Kerim haftada 4 saat, bir ayda 16 saattir. Bu 16 saatin 4 saatine (yani ayda 1 hafta) gelmeyebilirsiniz. İzin, rapor hiç bir mazeret geçerli değildir.
İlk kayıtlar yılda 1 defa Ağustos ayının son haftası başlar, Eylül ayının 2.haftasının sonunda biter. (Bu süreler Bakan oluruyla değişiklik gösterebilir). Her kayıt yenileme döneminde yayınlanan kılavuzda belirtilen bankalara ödeme yapıldıktan sonra, Sarar İmam Hatip Lisesi Açık Lise bölümüyle irtibata geçmeniz gerekmektedir.
Eskişehir Anadolu İmam Hatip Lisesi Açık Lise bürodan alacağınız EK C-2 belgesini alarak askerlik şubenize götürmeniz gerekmektedir. E-devletten de alınabilmekte ancak, askerlik şubesi mühürlü ve ıslak imzalı belge istediği için mecburen okuldan alacaksınız.
Devam konusunda herhangi bir avantaj sağlamaz, diğer öğrencilerden farklı bir statü uygulamamız mümkün değildir.
İsterse ana diliniz Arapça olsun, diğer öğrencilerden farklı bir statü uygulamamız mümkün değildir. Derse devam etmek zorundasınız.
Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi´inde dersler, normal okulların açıldığı hafta başlar, okullarla birlikte tatile girer.
Okulumuzda dersler hafta içi ÇARŞAMBA ve PERŞEMBE günleri verilmektedir. Ders başlama ve bitiş saatlerini ders programınızda görebilirsiniz.
Okula devam konusunda diğer öğrencilere göre farklı bir ayrıcalık tanınması mümkün değildir. Yasal devamsızlık hakkı olan dörtte bir (1/4) hakkınızı kullanabilirsiniz. Genel olarak söylemek gerekirse 1 ayda 1 hafta gelmeme hakkınız bulunmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığımızın hafızlık sınavlarına girerek başaran ve belge fotokopisini okula teslim edenler, Kur´an dersine devam etmeyebilirler. Ancak öğretmenin vereceği ödev ve görevleri yerine getirmek zorundadır. Ezber ve diğer ödevleri yerine getirmeyenler Kur´an dersinden başarısız sayılırlar.
Hafızlık belgeniz yoksa, her hangi bir ayrıcalık tanınması mümkün değildir.
KİTAPLARINI HALK EĞİTİM MERKEZİNDEN ALARAK KENDİNİZ ÖĞRENECEK VE SORULARI BAKANLIK TARAFINDAN HAZIRLANAN MERKEZİ SINAVLARA GİRECEKSİNİZ. BU SINAVLARA HAZIRLANMAK İÇİN https://aoihl.meb.gov.tr/www/sinav-arsivi/icerik/24 ADRESİNDEN ÇIKMIŞ SORULARI İNDİREREK ÇALIŞMANIZI TAVSİYE EDERİZ. GOOGLE PLAY VE APPLE STORE´DAN İNDİRECEĞİNİZ PROGRAMLARLA DA ÇALIŞMANIZI ÖNERİRİZ.
Açık Lise öğrencileri, sınava girebilmek ve okula devam edebilmek için (net tarihleri değişkenlik gösterir) Eylül başı ve Şubat başında kayıt yeniletmek zorundadır. 18 yaşından gün almış olanlar, bunlara ek olarak Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında da kayıt yenileme yaptırabiliyorlar (bu dönemler her zaman olmuyor; bu dönemlerde internet sayfamızı takip etmelisiniz). Bunun için belirli banka ATM´lerinden MEB SINAV HİZMETLERİ AÇIK LİSE kısmına belirlenen ödemeyi yapmak zorundasınız.
Süresi içinde 1 defa kayıt ücreti yatırmazsanız DONUK, 2 defa yatırmazsanız SİLİK duruma düşersiniz.
Açık Lise sisteminde sınav ücretini yatırmazsanız öğrencilik haklarınız dondurulur. Ancak bunu tavsiye etmiyoruz. Okula gelemeyecek durumda iseniz MEB AÇIK LİSE hesabına sınav ücretini yine yatırarak merkezi sınavlara giriniz. İmam Hatip Lisesi sisteminden çıkmayınız. İleriki yıllarda şartlar müsait olduğunda gelmeye karar verdiğinizde, gelemediğiniz yılların size çok büyük avantajlar kazandırdığına hayretle şahit olacak ve çok mutlu olacaksınız. Kayıt ücretini yatırmayan veya düz açık lise sistemine geçip de daha sonra İmam Hatip sistemine geçtiğinizde Açık Lisede geçirdiğiniz dönemler sayılmamaktadır.
Açık İmam Hatip Lisesi´ne kayıt yaptırdınız, sonra pişman oldunuz. Bir dilekçe verdiğiniz takdirde nakliniz (eğer o okulun kontenjanı müsaitse) saniyeler içinde istediğiniz okula gönderilir.
Açık Öğretim sisteminde kayıt silme yoktur. Eğer örgün eğitime geçmek isterseniz, tasdikname alarak kayıt yaptırmak istediğiniz lisenin bulunduğu İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ'ne OKULLAR AÇILMADAN ÖNCE velinizin başvuru yapması gerekir.
Alan krediniz 96 olmak kaydıyla toplamda 212 krediye ulaştığınızda mezun olursunuz. Okul derslerini bitirdiyseniz, merkezi dersleri de tamamlamak için kayıt yenileyerek merkezi sınavlara girmeye devam edeceksiniz.
Yüzyüze eğitimi (okulda almanız gereken tüm dersleri) tamamladığınız halde bu yazıyı görüyorsanız, okulumuzda ilgili müdür yardımcısıyla en kısa sürede iletişime geçmelisiniz.
Mezuniyet incelemesine düşmüşsünüz yani durumunuz Ankara´daki arkadaşlarımız tarafından incelemeye alınmıştır. Eğer sorun yoksa bir müddet sonra MEZUN yazacaktır.
Eğer Diyanet sınavları veya üniversiteye kayıt gibi acil bir durum varsa, okulumuz ilgili müdür yardımcısına başvurarak ÇIKIŞ BELGESİ alabilirsiniz. Ancak bu belgenin aslını kesinlikle hiç bir yere vermemelisiniz; aksi takdirde diploma alamazsınız. Diplomayı alırken bu belgeyi sizden tekrar isteyeceklerdir.
Sayfanızda MEZUN yazdıktan yaklaşık 30-35 gün sonra en son yüzyüze eğitim aldığınız okuldan alacaksınız.
Diploma için her hangi bir ücret alınmamaktadır.
Yüzyüze ders aldığınız okuldan öğrenci belgesi alarak, belediyenin ilgili birimine başvuracaksınız. Ancak 13. dönemden itibaren öğrencilik haklarından yararlanamazsınız.
Kredilerinizi tamamlayabileceğiniz yıl içinde başvuru yapabilirsiniz. Başvuruları ÖSYM başvuru merkezlerinde yapabilirsiniz. Bunun için sınava başvuracağınız yıl ÖSYM sayfasında SINAV MERKEZLERİNİ tıklayarak, orada yazan okullardan birinde başvurunuzu yapabilirsiniz.
Ders kitaplarınızı, ders seçimlerinizi yapıp, yazıcıdan çıktısını alarak, o kağıtla Halk Eğitim Merkezi´nden alabilirisiniz.
Geçme notu 2019-2020 yılı için 45´tir. (Bakanlık değiştirebilir)
Açık Lise öğrencileri, sınava girebilmek ve okula devam edebilmek için (net tarihleri değişkenlik gösterir) Eylül başı ve Şubat başında kayıt yeniletmek zorundadır. 18 yaşından gün almış olanlar, bunlara ek olarak Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında da kayıt yenileme yaptırabiliyorlar. Bunun için belirli banka ATM´lerinden MEB SINAV HİZMETLERİ AÇIK LİSE kısmına belirlenen ödemeyi yapmak zorundadır.
Kayıt ücretleri her yıl kayıt dönemlerinde yayımlanan kılavuzda belirtilir. 2020-2021 öğretim yılı için MEB için 50 TL, okulumuz için 30 TL´dir.
4 dönemde (2 yılda bitirebilirsiniz)
Dönemlere göre değişkienlik gösterebilir. 2018-2019 yılı için
http://maol.meb.gov.tr/www/siksorulan-sorular-ucret-iadesi/icerik/35 adresini tıklayarak öğrenebilirsiniz. Bulamazsanız arama motorunuza "SINAVLARA SEHVEN YATIRILAN ÜCRETLERİN İADESİ" yazarak öğrenebilirsiniz.
OKULUMUZDA DERSLER NORMAL PROGRAM GÖRENLER İÇİN ÇARŞAMBA VE PERŞEMBE GÜNLERİ 17:00-22:00 SAATLERİ ARASINDA, YOĞUNLAŞTIRILMIŞ PROGRAMA TABİ OLANLAR İSE SALI-ÇARŞAMBA-PERŞEMBE GÜNLERİ 17:00´DEN SONRA YAPILMAKTADIR. SINIFINIZA VE DÖNEMİNİZDEKİ DERS SAYINIZA GÖRE ÇIKIŞ SAATLERİ DEĞİŞKENLİK GÖSTERMEKTEDİR. DERS PROGRAMINIZDA BU SAATLERİ GÖREBİLİRSİNİZ.
SORU 37: KREDİLERİMİ TAMAMLADIM, YÜZYÜZE "EVET" YAZIYOR AMA MEZUN GÖRÜNMÜYORUM; NE YAPMAM LAZIM?
KİŞİSEL SAYFANIZDA MEZUN YAZDIKTAN SONRA DİPLOMANIZI BEKLEMEYE BAŞLAYABİLİRSİNİZ. HER HANGİ BİR SEBEPLE YUKARIDA BELİRTİLEN ŞARTLARI SAĞLADIĞINIZ HALDE MEZUN GÖRÜNMÜYORSANIZ EN KISA SÜREDE OKULUMUZA GELEREK AYRINTILI BİLGİYİ AÇIK LİSE BİRİMİNE BAKAN MÜDÜR YARDIMCIMIZDAN MUTLAKA SORUNUZ.
ASKERLİK TECİL İŞLEMLERİNİZİ OKULUMUZDAN ALACAĞINIZ EK C-2 BELGESİYLE YAPTIRABİLRİSİNİZ.
ÖĞRENCİ BELGENİZİ E-DEVLETTEN KENDİNİZ ALABİLDİĞİNİZ GİBİ OKULUMUZDAN DA ALABİLRSİNİZ.
12 DÖNEM BOYUNCA İNDİRİMLİ TOPLU TAŞIMA KARTI VE MÜZE GİRİŞLERİ GİBİ DİĞER ÖĞRENCİ İNDİRİMİ AVANTAJLARINDAN YARARLANABİLİRSİNİZ.
GEREK LİSE MEZUNU GEREKSE NORMAL KAYITLA GELEN ÖĞRENCİLERİMİZDEN UZAKTAN EĞİTİM SINAVLARINDA FAZLA DERS ALARAK ZORUNLU DERSLERİ ERKEN BİTİRENLER, YÜZYÜZE DERSLERİ BİTMEMİŞSE YİNE MEB'E KAYIT YENİLEME ÜCRETİNİ YATIRACAK VE OKUL ÖDEMESİNİ YAPACAKTIR. MERKEZİ SINAVLARDA SEÇECEĞİ DERS OLMADIĞI İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SINAVLARINA GİRMESİNE GEREK YOKTUR.
Açık Öğretim Lisesi yüzyüze ders programının 4 yıldan önce bitirilmesi mümkün değildir.
a- Lise mezunuysanız,
b- Kayıt tarihinde veya kayıt yenilemenin bittiği tarihte 18 yaşından gün almışsanız
c- Merkezi sınavlar kredinizin tamamını alarak zorunlu dersiniz kalMAmışsa
HIZLANDIRILMIŞ/YOĞUNLAŞTIRILMIŞ PROGRAMa alınırsınız ve 1 yılda 2 sınıf geçme fırsatı elde edebilirsiniz.
Yüzyüze derslerinizin karşısında -zayıf da olsa- not bulunan dersler devam edilmiş demektir. Okula devam zorunluluğu sadece devam edilmeyen dersler içindir. Devam edilmiş ancak zayıf not alınmış, geçer not alınamamış dersler sorumluluk sınav (ek sınav) dönemlerinde yüzyüze ders alınan okulda yapılacak olan sınavda başarılı olunursa geçilebilir. O derslerden tekrar okula gelme zorunluluğunuz yoktur. 1 ve 2.dönemin başladığı ilk hafta ve okulların kapandığı son hafta yapılan sorumluluk sınavlarına -ek sınavlara- girip başarılı olduğunuz takdirde sorumluluğunuz kalkar.
Açık öğretim sistemi tamamen serbest iradeye dayalı bir sistemdir ve sınıf kavramı yoktur. Ders geçme sistemi uygulanmaktadır. Eğer başarmanız gereken ders varsa kyıt yenileme dönemlerinde belirlenen tutatrı MEB hesabına yatırarak kaydınızı yeniler ve sınava girersiniz. Dersiniz olduğu halde sınava girmek istemezseniz para yatırmanıza gerek yoktur.
Hayır... Kayıt yenilme dönemlerinde aoihl.meb.k12.tr sayfasındaki duyuruları takip etmelisiniz. Kayıt yenileme döneminde 18'den gün almış olanlar kayıt yenileyebilir; 17 ve daha küçük olanlar para yatırsa bile kayıtları yenilenmez ve ücretleri boşa gider.
Kaynak: https://sararihl.meb.k12.tr/icerikler/acikliseyedairsorulan42soru_2701097.html
Adres:
YENİDOĞAN MAH. BULUŞ SK. OKUL NO: 18 ODUNPAZARI / ESKİŞEHİR
Telefon
0222 2378483